Verdien av en god tale

– En god tale starter med forberedelser, sier kommunikasjonsrådgiver og forfatter Nils Marius Apeland, en av Norges mest erfarne foredragsholdere og formidlere og daglig leder (toastmaster) i Talerlisten.
Foto: Sindre Brække

Holder det med et håndtrykk når du som leder skal overrekke Medaljen til en arbeidstaker og takke for god innsats? Eller bør du holde tale? Og i så fall, hva skal til for å holde en god tale?

– Jeg vil si at en tale i en sånn anledning er veldig viktig fordi det ikke er så mange anledninger der ledere, åpent og ærlig, får sagt det de vil til sine kolleger.

Dette sier kommunikasjonsrådgiver og forfatter Nils Marius Apeland, som er en av Norges mest erfarne foredragsholdere og formidlere og daglig leder i Talerlisten.

– Alle som opplever en god tale vil sette pris på det og vil fortelle om det til andre, og ta vare på det som et minne. Dette er absolutt noe en leder bør prioritere høyt, sier Apeland.

Ikke gå i fella

Ok, så bør du absolutt holde tale. Og da er det vel bare å kjøre på, eller finnes det noen feller man kan gå i?

– Det er at det blir upersonlig og ikke troverdig. Det kan det bli om du bare lister opp f.eks. årstall og stillinger arbeidstakeren har hatt og det blir en CV- opplesning. Riktig ille blir det også om listen ikke en gang er helt oppdatert slik at den som skal hedres sitter med et inntrykk av at du ikke vet hva vedkommende har gjort, sier Apeland.

Samle gode historier

Så er det jo ikke alltid slik at det er lederen som kjenner den ansatte best.

– Da bør du kanskje få andre til å holde talen og heller stå for overrekkelsen. Alternativt bør du som leder sette deg godt inn i det vedkommende har gjort. Talen må være ekte, grundig og troverdig, ellers blir det mot sin hensikt, sier Apeland og understreker at det er helt greit å gå rundt til andre kolleger som kjenner den ansatte bedre for å samle inn gode historier.

– Absolutt, det kan jo være ledere som er nye selv, eller de kan jobbe fysisk eller mentalt unna den som skal hedres. Da bør de bruke litt tid på å forhøre seg.

Fem tips når du skal holde tale

1. Bruk god tid på å forberede deg. Start minst en uke før. Noter poeng, historier og ideer.

2. Bestem deg for hva du vil få sagt. Kan du finne en rød tråd?

3. Ikke ta med «alt». Velg det viktigste i karrieren til den personen du skal snakke til.

4. Vær personlig. Alle elsker en god historie, og eksempler er bedre enn generelle fraser.

5. Øv på talen og få gjerne noen andre til å gi deg tilbakemelding.

Se mer på Talerlisten.no

Kan det blir for mye ros?

– Det er viktig å huske på at dette ikke er noen medarbeidersamtale, eller utviklingssamtale, men en takketale. Det skal heller være for mye ros slik at den personen som går ut døren med Medaljen og diplom, har en varm følelse i hjertet sitt og føler at man har bidratt med noe, sier Apeland.

– Jeg har vært på liknende tilstelninger selv og sett hvor mye medarbeidere setter pris på å få noen ekte, ærlige gode ord og ser hvor rørt de blir. Det er jo ikke i en begravelse du har lyst til å høre pene ting om seg, men når du er i live.

Bruk språkbilder

Ingen oppramsing av CV, bruk gode historier og vær ekte og ærlig i talen. Men, en vits i ermet i tilfelle noen likevel skulle kjede seg, er vel greit?

– En god tale starter med forberedelser. Om noen kjeder seg har du ikke gjort gode nok forberedelser. Du må tenke på personen du ønsker å hedre og hva du ønsker å få frem. Ikke få frem alt, men du skal trekke frem noe som er spesielt viktig og så underbygge det med historier. Kanskje er det en person som har vært viktig for å utvikle et nytt produkt, da kan innovasjon være den røde tråden, sier Apeland.

–Hjernen tenker i bilder. Når folk lytter på en tale så skal du si ting der folk kan se det for seg. For eksempel «Karen har vært som en bestemor for oss alle», så kan du beskrive på hvilke måter Karen har vært som en bestemor for å få folk til å se det for seg.

Når nervene løper løpsk

Ledere er som folk flest. Det vil si at noen er veldig komfortable med å stå foran forsamlinger å tale, mens andre er det ikke. Heldigvis finnes det noen triks som kan være til hjelp om stemmen brister eller hendene skjelver.

– Gro Harlem Brundtland pleide å ha en tegnestift i skoen som hun trykket tærne mot dersom hun var redd for å begynne å gråte, men det er kanskje litt voldsomt. Det beste rådet er å ta seg en pause, ta seg slurk vann, eller kaffe. Si noe selvironisk eller morsomt, så du kommer deg ut av det, sier Apeland.

– Du skal ellers ikke være redd for å vise følelser. Det er et bevis på at det er ekte følelser i sving. Ledere som viser seg som et menneske med hjerte, sjel og følelser er bra og de vil tjene på det, mener Apeland.

Slik fremfører du

–Stå bak en stol om du er ukomfortabel om settingen tillater det, og still deg et sted der alle kan se deg. Eller du kan stå rett ved siden av den du taler til og kanskje legge hånden på vedkommendes skulder. Det er en fin gest, synes Apeland.

– Ha talerkort, ikke papirark, men pappkort i størrelse A5 eller mindre, med hovedpoeng. Prøv heller å tale fritt i stedet for å lese opp, det kan bli upersonlig. Så må du gjerne variere stemmen litt slik at det som er viktig blir understreket, eller legge stemmen litt ned om du skal formidle følelser. Sett strek i notatene på ord som er viktige. Bruk stemmen til å legge troverdighet bak det du sier for du vil for all del ikke høres ut som en datamaskin.

Og apropos datamaskin. Selv om Norge nå i utgangspunktet har åpnet opp igjen, er det fortsatt bedrifter som velger å ha digitale samlinger.

–Å nå frem via digitale flater er enda mer krevende. Da hadde jeg kanskje kortet ned på talen og lagt større vekt på å starte med noe interessant slik at folk faktisk følger med, sier Apeland.

Forberedelse, forberedelse, forberedelse

– Du må ta jobben med å forberede deg godt, det skylder du den som skal hedres, sier Apeland.

– Og så må du se verdien av historier. Når markeringen er slutt og man har fått Medaljen, er det historiene man husker, ikke fakta. Og dersom det i tillegg er en arbeidstaker der det er morsomme historier å fortelle, er det bare å kjøre på. Det er flott å kunne le og gråte i samme setting.

TipsSilvia Maria Suh