Er du en av dem som kan se tilbake på en sommer med fine dager på sjøen, er det også stor sannsynlighet for at båten din inneholder utstyr fra Sleipner Motor. Bedriften, som ble etablert i 1908, gjorde det stort med produksjon av båtmotorer, men da Skauen tok over som daglig leder i 1977, var Sleipner på konkursens rand.

- Vi innså at det var altfor tungt å konkurrere med de store motorprodusentene og valgte derfor å satse på propellutstyr, styremaskiner og ting den maritime industrien trenger når de bygger båter, forklarer Skauen.

Verdensledende produsent

Akkurat det veivalget har ført til at Sleipner i dag fremstår som en av de beste utstyrsprodusentene til båt og er verdensledende på utvikling av thrustersystemer, det vil si sidepropeller som er en del av båtens fremdrifts- og styresystem.

Oppturen og stadig produktutvikling har muligens noe av skylden for at Skauen som har bikket 70 år, ikke har tenkt til å roe ned med det første. - Så lenge jeg er heldig nok til å ha god helse, vil jeg være med. Jeg synes det er så morsomt, sier han.

-  Å være daglig leder blir både en jobb og en hobby, synes Skauen, som tydeligvis ikke har noen vanskeligheter med å finne motivasjon på jobb. - Kundene våre, produktene og utvikling av nye produkter er veldig artig å følge med på. Jeg liker at vi har hele verdikjeden hos oss, fra idé og frem til kundemarkedet.

Gode ansatte

Å vise godt lederskap er selvsagt viktig for en bedrift, men desto viktigere er det å finne gode ansatte. - Folka på Sleipner er bedriften. Det er viktig at alle føler de har interessante oppgaver slik at de kan utvikle seg videre. Vi har et godt arbeidsmiljø med frihet under ansvar og utviklingsmuligheter. Man skal ha det morsomt på jobb, synes Skauen.

De rundt 140 ansatte på Sleipner er ganske unike, i hvert fall i internasjonal sammenheng. De tenker ikke bare båt på jobb, men de fleste ledere, selgere, ingeniører og flere er båtfolk selv. Skauen er intet unntak og bor i båt fire til fem måneder hvert år. - Det å bare være ute på sjøen gir en god følelse av frihet. Ikke se land, roe helt ned og bare se deg rundt.

Lang fartstid gir styrke

Å være lidenskapelig opptatt av båt og godt arbeidsmiljø har ført til Sleipner har mange ansatte som på lik linje med Skauen kan se tilbake på flere tiår ved bedriften. - Ansatte med lang fartstid er verdifulle ansatte med erfaring. De kjenner bransjen og kundene, noe som gir styrke til bedriften, sier Skauen.
Samtidig mener Skauen at det er viktig å slippe til den yngre generasjonen. - Vi har flere ansatte som er nyutdannede. Det gir en god kombinasjon.

Hedret med Medaljen

Det var på nøyaktig samme dag at Skauen kunne se tilbake på 40 år ved Sleipner og feire 70-årsbursdag. Det ble ikke forbigått i stillhet. Foran kolleger og familie ble Skauen hedret med Medaljen for lang og tro tjeneste, og ordfører Jon-Ivar Nygård stod for overrekkelsen. - Det var veldig overraskende og jeg hadde ikke tenkt tanken i det hele tatt. Alle liker og få annerkjennelse for det man har gjort. Jeg tror dette sporer til videre innsats, sier Skauen.

Selv ser han tilbake på tiden i Sleipner som en flott tid. - Jeg kan ikke tenke meg å gjøre noe annet, og lurer egentlig litt på hvor de 40 årene har blitt av. Det har vært en veldig morsom og flott utvikling, synes Skauen.

Mer industri i Norge

Det er dog en ting som står på ønskelisten til Skauen. - Jeg skulle ønske vi hadde mer industri i Norge! Jeg er stolt av det Sleipner har oppnådd. Vi er kjent for å ha gode produkter og god kvalitet. Det viser at det går an å produsere i Norge og at vi kan være med på å konkurrere med hvem som helst, avslutter han.