Strålende sol, «We are the champions» med Queen på full guffe, kolleger, venner og familie til stede – og det beste alt, jubilanten visste ingenting selv. 

- Dette må vi kalle hundre prosent vellykket, sier arbeidsgiver og urmakermester Erik Ødegaard om overraskelsen han hadde stelt i stand hjemme hos seg selv. - Marit var som et stort spørsmålstegn og fikk nesten sjokk, humrer han. 

Erik Ødegaard og Marit Hauge med MedaljenVel fortjent anerkjennelse

- Jeg lette etter noe som kan gi Marit den anerkjennelsen hun fortjener for alle disse årene, og synes at Medaljen for lang og tro tjeneste passet godt, sier Ødegaard. - Som urmaker har vi levert gullklokker til bedrifter som har ansatte som har jobbet 25 år, men vi ser at dette er en tradisjon som er på vei bort. - Nå er det i stedet barnebarn eller oldebarn som kommer inne med klokkene til reparasjon, forteller Ødegaard og understreker hvor viktig det er å sette pris på mennesker som er lenge i jobb.

- Vi bytter jobb oftere enn før, det er lettere å bli sykemeldt og man har kanskje ikke det samme forholdet til arbeidsplassen slik som før. Jeg synes det er viktig at man husker på at livet ikke bare hobby og fritid, men det meste av livet er å være i jobb. Da er det viktig å kunne gå på jobben uten å grue seg, sier Ødegaard.

Allierte seg med barnebarn og trofaste kunder

Ødegaard ønsket å gjøre noe helt spesielt ut av overrekkelsen og allierte seg med Marits fire barnebarn, Rikke og Sanne Widlund og Helene og Truls Hauge, samt politikerekteparet Jon og Monica Gåsvatn til å gå i prosesjon gjennom hagen med Medaljen, og forevige overrekkelsen med bilde og film.

Selve overrekkelsen var det vararepresentant på Stortinget Monica Gåsvatn som stod for. Både hun og mannen har vært lojale kunder av bedriften gjennom mange år.
- Gjennom 34 år har du jobbet skulder ved skulder sammen med din arbeidsgiver. Du har hjulpet Erik på jobben og passet på både store og mindre store gjøremål, sa Gåsvatn i sin tale ved overrekkelsen. 
Hun skrøt også av hvordan Hauge har vært lojal mot Ødegaard gjennom alle årene. – Selv om livet har hatt mange opp- og nedturer, har du Marit, aldri vært borte fra jobben. Ikke en enste dag gjennom 34 år. Dagens arbeidsgivere kan se lenge etter og misunne Erik for å ha hatt en slik trofast arbeidstaker som deg, sa Gåsvatn.

Fornøyd jubilant

Marit Huge selv var strålende fornøyd. – Det var veldig spesielt og overraskende, og jeg ble jo fullstendig tatt på senga, sier hun. – Det er stas å bli satt pris på, det vil jeg jo si.
At hun skulle bli i 34 år på samme arbeidsplass var muligens ikke planen. - Tiden har gått utrolig fort, men jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle bli på samme sted så lenge. Nå blir jeg 69 år så kanskje er det på tide å gi seg nå, sier Hauge.

Milepæl for bedriften

Den 19. september står bedriften Urmakermester Erik Ødegaard foran en milepæl. Da er det nemlig siste arbeidsdag for både Hauge og Ødegaard. Dagen etter det er offisiell overtakelse av bedriften til den unge sarpegutten Christer Torp (23).  – Jeg går av med pensjon, men jeg vil fungere som Christer sin mentor, sier Ødegaard som har vært eier av bedriften siden 1972.