Godt rutinerte ansatte har betydd mye
Fra å være en litt anonym avdeling innenfor laboratoriediagnostikk på Akershus universitetssykehus, førte pandemien med seg et behov for å bygge opp en storvolum-lab der 15 ansatte ble til 75. – Det har betydd alt å ha med seg ansatte med erfaring, sier avdelingsleder Kariann Vangen Frøystein.
Nedstenging, påbud med hjemmekontor, testing og isolasjon - et tilbakelagt kapittel for oss alle, inkludert laboratoriediagnostikerne ved Ahus som også har vendt tilbake til en mer normal hverdag.
– Det har vært ekstremt travelt og veldig krevende. Vi har ikke hatt noen fritidsproblemer for å si det slik, sier Kariann Vangen Frøystein, avdelingsleder ved tverrfaglig laboratoriemedisin og medisinsk biokjemi.
Den største avdelingen på Ahus
Med bakgrunn som bioingeniør med lederutdannelse i tillegg, har Vangen Frøystein vært ansatt ved Ahus siden 1987 og som avdelingsleder siden 2006. Hun er overordnet leder for 240 ansatte og har personalansvar for litt over 20.
– Vi driver med laboratoriediagnostikk og er den største avdelingen på Ahus og har syv seksjoner i avdelingen. Vi jobber med både manuelle analyser, og jobber også via et nytt automasjonssystem der alt går automatisk, f. eks ved blodprøver. I tillegg har vi hatt en storvolum-lab med covid-testing med masse ekstra folk inne som vi startet med i mars 2020, sier Vangen Frøystein.
En krevende tid
Årene med pandemi har selvsagt vært krevende.
– Å bygge opp en covid-lab har nok vært det mest krevende jeg har gjort som leder, men vi har klart det og har levert.
På svært kort tid gikk en avdeling med 15 ansatte til å bli en avdeling med 75 da det stod på som verst.
– Det har vært veldig mange nye ansatte, masse nytt utstyr og vi har analysert på døgnbasis. I tillegg ble det bygd opp en ny stor analysehall, sier Vangen Frøystein.
Som leder har det betydd mye å ha godt rutinerte ansatte med på laget.
– Det har betydd alt at man har erfaring. Vi har vært heldige som har mange som har vært i avdelingen lenge, og de fleste forsetter å jobbe frem til de er både 67, 68 og 69 år. Det betyr jo at de trives, sier Vangen Frøystein.
Går ikke ut på dato
– Mange av seniorene har hatt liknende oppgaver over lengre perioder, men det er også flere som har fått nye oppgaver med automasjon. Vi prøver å tilpasse så godt vi kan etter hva de ønsker, sier Vangen Frøystein.
– Også går man jo ikke ut på dato selv om man er over 60. Hos oss sitter mange med fagansvar eller følger opp data og instrumenter. Det har ingenting med alder å gjøre, det går nok heller på person.
Hyggelig å få noe håndfast
Ved avdelingen feires 25 års ansettelse med gavekort og 40 års ansettelse med gavekort og Medaljen for lang og tro tjeneste.
– Folk har blitt veldig glad og rørt og synes det er stas å få Medaljen, sier Vangen Frøystein.
– Det føles som en ekstra påskjønnelse utover gavekort og blomst. Det er hyggelig å få noe litt mer håndfast som man kan ta frem og se på og henge opp om man vil. Man har en evig gave fra arbeidsgiver, noe varig, avslutter hun.