Dette går overskuddet vårt til
Siden starten i 1888 har mer enn 220 000 arbeidstakere fått Medaljen for lang og tro tjeneste. Men, visste du at overskuddet fra Medaljen går til å utvikle nye næringer og skape arbeidsplasser?
Det Kongelige Selskap for Norges Vel, som tildeler Medaljen, er også en ideell organisasjon som arbeider med næringsutvikling og jobbskaping. Dette gjør vi innen mat, landbruk og marine næringer der målet er å skape livskraftige lokalsamfunn der folk kan bo, jobbe og leve. Overskuddet fra Medaljen er med på å gjøre dette mulig, sammen med støtte fra medlemmer, det offentlige og nasjonale og internasjonale partnere.
Noe av vårt arbeid i Norge
Utvikler ny norsk algenæring
Siden 2010 har Norges Vel arbeidet med å etablere en ny norsk algenæring - fra forsking og utvikling til testpiloter, dyrking, marked og salg. Vi etablerer møteplasser og knytter bånd mellom relevante aktører, organiserer pilotprosjekter og arrangerer konferanser.
Bevarer håndverkstradisjoner gjennom næringsutvikling
Norges Vel arbeider for å skape et sterkt nettverk av innovative håndverksbedrifter som kan bidra til næringsutvikling, arbeidsplasser og reiseliv gjennom bevaring av Norsk kulturarv i HÅNDLAGET-konseptet. HÅNDLAGET representerer i dag 13 norske håndverksbedrifter med til sammen 250 arbeidsplasser, hovedsakelig på Vestlandet. Ambisjonen er å bli en nasjonal organisasjon med medlemsbedrifter i hvert fylke.
Etablering av Norsk Bruksgenbank SA - for plantegenetisk mangfold
Ved å etablere Norsk Bruksgenbank SA vil Norges Vel være med på å ta vare på plantegenetisk materiale og sikre det genetiske mangfoldet i norske sorter. Gamle, norske sorter av plantemateriale kan ha gode egenskaper og være resistente mot enkelte sykdommer. Norsk Bruksgenbaknk SA skal være et formelt og synlig samarbeidsorgan for alle produsenter og dyrkere av norsk frø som naturlig hører hjemme i en bruksgenbank.
Les mer om Norges Vels arbeid med Norsk Bruksgenbank SA
Norges Vels mål å skape livskraftige lokalsamfunn der folk kan bo, jobbe og leve
Dette er noe av vårt arbeid internasjonalt
Norges Vel har drevet utviklingsarbeid internasjonalt siden 1978. Målet er å bidra til jobbskaping, næringsutvikling og økt matsikkerhet. I dag konsentreres våre prosjekter rundt sør-østlige Afrika.
Organisering av småprodusenter av ris i Tanzania
Risdyrking er en viktig inntektskilde for mange tanzanianske bønder. En stor utfordring er at prisene er på sitt laveste når bøndene høster inn for å selge til oppkjøperne da markedet i innhøstingsperioden oversvømmes av ris.
Norges Vel bidrar både til bedre inntekt for risbøndene og et samarbeid og organisering som gir småprodusentene økt markedsmakt og økt fortjeneste.
Det nytter med nøtter i Mosambik
Over en million småskala bønder har cashewtrær i Mosambik. I snart 10 år har Norges Vel samarbeidet med Brynild AS som eier merkevaren «Den Lille Nøttefabrikken». Vi har bygget et lokalt partnerskap for å plante trær, sikre bøndene avsetning ved bedre organisering og dedikerte poser med cashew fra Mosambik har vært i alle Norges butikker. Deres fokus på kvalitet og en langsiktig oppbygging av kunnskap om verdikjeden fra «jord til bord», har gitt oss mulighet til å arbeide systematisk på flere nivåer i verdikjeden. For å plante flere trær har vi investert i en stor planteskole som skal levere til de ca. 50 landsbyplanteskolene som nå er etablert. Selv om mye fokus er på cashew leveres det også andre tresorter som mango, guava, moringa og sitrus.
Arbeidet med inntekt fra cashew går ikke på bekostning av matproduksjon. Sesongene er forskjellig og ved bruk av gode landbruksteknikker kan mat og nøtte/frukt trær fungere sammen på en produktiv måte.
Les mer om Norges Vels arbeid med cashew i Mosambik
Fiskeoppdrett for næringsutvikling på Madagaskar
Å bidra til næringsutvikling basert på oppdrett av fiskearten Tilapia niloticus er et viktig satsingsområde for Norges Vel på Madagaskar. Resultatene viser at vi er på rett vei. Småprodusentene som deltar i prosjektet har nesten firedoblet sin månedlige inntekt.
Sjømat er en viktig naturressurs på Madagaskar, og historisk sett har en rekke forsøk på å starte med lønnsom oppdrett for salg på lokale markeder mislyktes. Ved å utvikle fiskeoppdrett som en bærekraftig næring med vekstpotensial bidrar Norges Vel til fattigdomsreduksjon, flere arbeidsplasser og bedre ernæring.
Les mer om Norges Vels arbeid med fiskeoppdrett på Madagaskar