Problemløseren
I over 30 år har Kjetil Fjalestad jobbet med teknologiutvikling og automatisering i Equinor. I 2021 fikk han Medaljen for lang og tro tjeneste.
– Det var en glede å få den for å ha jobbet med faget mitt for innenfor ulike problemer for Equinor. Spesielt i våre dager, der mange bytter jobb for å finne nye utfordringer, er jeg glad for å ha bidratt så lenge, og det motiverer meg til å fortsette med jobben min, sier han.
Kjetil liker å finne løsninger på problemer ingen har løst og få det til å fungere på virkelige anlegg. Nå for tiden jobber han med et prosjekt som dreier seg om automatisk produksjonsoptimalisering for å utnytte produksjonskapasiteten på anleggene som Equinor innehar optimalt. Brønnene skal gjøres selvstyrte for å redusere menneskestyrte operasjoner og dermed bidra til mer effektivitet og sikkerhet.
– Gjennom optimalisering er målet å produsere mest mulig olje -og gass på en sikker og mer effektiv måte og dermed minske CO2 -utslipp, sier Kjetil.
Tester på testanlegg
– En stor del av optimaliseringen som vi gjør, er at vi sitter i Porsgrunn med et testanlegg og kan teste ut hva som fungerer best og måle hvordan de ulike teknologiene fungerer før vi setter det i drift. Her er det råolje, gass og vann, altså representative forhold som man kan teste med slik at vi kan kvalifisere ulike teknologier raskt og få de raskere implementert på olje- og gassinstallasjoner, forklarer han.
En Petter Smart
– Kjetil er innovativ og er en Petter Smart som ser gode muligheter som gir stor verdi for selskapet.
Dette sier Lene Amundsen som er leder for petroleumsteknologi og Kjetil sin nærmeste leder.
– Han er god på å støtte kundene med ny teknologi med den kompetansen han har, og er en kjempeerfaren og god kollega som er flink til å støtte andre, diskutere tekniske løsninger og hvilke retninger vi skal gå i.
Dette støttes også av Hans Kristian Bjørnstad som er leder for prosjektet som Kjetil jobber med.
– Han er en veldig omgjengelig kar og flink faglig. Ganske forsiktig, ganske opptatt av hva folk har å si, god på samarbeid og behagelig og jobbe med, skryter han.
Mest mulig effektivt
– Kjetil har spesialisert seg på tungoljefeltene våre. Det spesielle med det er at oljene strømmer ikke av seg selv, men de må pumpes opp via elektriske pumper som sitter i bunnen av brønnene som drives av elektriske motorer, forklarer Hans Kristian.
– Kjetil er ekspert på å styre pumpene. Ved å måle trykk og trykk og temperatur i brønnen og på overflaten, gir dette input til programmet. Dermed kan vi styre vi pumpefrekvensen, altså hastigheten, slik at det skjer mest mulig effektivt.
Medaljefeiring på Teams
Da Kjetil skulle markere 30 år i Equinor i fjor, satte pandemien en stopper for en vanlig feiring. I stedet ble det invitert til samling på Teams med alle kolleger som jobber sammen med han.
– Jeg holdt tale der jeg sa noen ord om hans tid i selskapet og så var det flere som sa mange fine ord og morsomme historier. Kjetil hadde i forkant fått Medaljen for lang og tro tjeneste sendt hjem til seg, og han fikk også blomster på døren rett før markeringen, sier Lene, Kjetil sin leder.
Det er ingen tvil om at Equinor har vært og fortsatt er en spennende arbeidsplass gjennom alle disse årene.
– I over 30 år har jeg jobbet med mange ulike problemer på mange ulike fagfelt i mange ulike fagmiljø, f.eks. samarbeid med fagfolk i Brasil og USA, testing av nytt utstyr på oljeplattform i Nordsjøen, og finne nye metoder for å redusere utslipp, avslutter Kjetil.