Arbeidsstokken er drivkraften i bedriften
Da Helge Roald Rein var ferdig med lærlingtiden som maskinarbeider i en alder av 23 år, ville han han starte for seg selv. I løpet av årene som har gått, vet han at det er arbeidsstokken ved Reins Maskinering som er drivkraften i bedriften - og det setter han pris på.
Året var 1984. Helge bygde en hall på litt over 50 kvadrat på et tomt industriområde og kjøpte fire maskiner. I april 1985 startet produksjonen og etter en uke i drift fikk han inn en lærling.
- I dag er vi en mekanisk bedrift med 20 ansatte som i hovedsak driver med maskinering og har hovedkunder innen offshore, subsea, vannkraft, smelteverksindustri og skipsutstyr, forteller Rein.
Gjennomsiktig arbeidsplass
Hovedtyngden av de som jobber i bedriften startet som lærlinger.
- Jeg håper det er på grunn av arbeidsmiljøet og at de trives. Vi er et lite samfunn og er nøye med å ha lunsj sammen for å snakke med hverandre, sier Rein, som opplever at det er veldig lite konflikter på jobb.
- Det er en gjennomsiktig arbeidsplass der det ikke skal være lang vei fra topp til bunn. Det må være samspill mellom ledere og ansatte, ellers er det ikke liv laga, mener han.
I bedriften jobber lærlinger og ansatte med lang ansiennitet side ved side.
- De er flinke til å ta vare på hverandre og det er ikke noe hierarki. Jeg tror det er viktig å få inn litt unge folk. De har mye nytt med seg som eldre ikke har, sier Rein.
Tradisjon som folk setter pris på
Med en relativ stabil arbeidsstokk betyr det at mange ansatte velger å bli lenge ved bedriften. Det vet Rein å sette pris på.
- Vi bruker litt mer penger på jubileum. Jeg synes det er en tradisjon man bør ta vare på, mener han.
- Kanskje vi er litt gammeldagse, men jeg synes det er en fin tradisjon og ser at folk setter pris på det. Har en person vært 25 år hos oss er muligheten for at vedkommende blir værende fortsatt stor.
Drar lasset sammen
I sommer var det koronatilpasset fest for alle ansatte med følge der det ble feiret et 25-årsjubileum med overrekkelse av gullklokke og et 30-årsjubileum med overrekkelse av Medaljen for lang og tro tjeneste.
- I dag er vi avhengig av folk som kan snu seg rundt og dra lasset sammen. I min tale på festen sa jeg blant annet at det hjelper ikke å ha masse fine maskiner. Det er arbeidsstokken som er drivkraften i en bedrift, sier Rein.
Stas med hedring
En av de som ble hedret i sommer var Jarle Røstbø. Han fikk Medaljen for lang og tro tjeneste etter 30 år ved Reins Maskinering.
- Jeg har vel egentlig ikke tenkt på det før noen sa at jeg hadde vært her så lenge, sier Røstbø.
- Jeg fikk gullklokke for fem år siden og det er stas at ansatte blir satt pris på. Jeg trives med jobben. Det er jo derfor jeg har vært her så lenge, sier Røstbø.
Han startet ved Reins Maskinering da han var 17 år og utplassert fra skolen og fikk fortsette som lærling.
I dag jobber Røstbø som maskinarbeider og produksjonsansvarlig. Han synes det er spesielt stas når det kommer nye maskiner.
- Det er gøy å ha noe å utfordre seg på som nye maskiner eller utbygninger i forholdet til verkstedet, avslutter Røstbø.