Ved Alsvåg Plater jobber de tett, men godt

Lise Bøystad ved Alsvåg Plater ble overrasket med Medaljen av sin sønn Håvard H. Wallstad (til høyre) og stesønn Martin Solheim på bursdagen sin.

Lise Bøystad ved Alsvåg Plater ble overrasket med Medaljen av sin sønn Håvard H. Wallstad (til høyre) og stesønn Martin Solheim på bursdagen sin.

Slik som mange andre har også den familieeide bedriften Alsvåg Plater fått kjenne på konsekvenser av koronapandemien - stans i produksjon og permittering av ansatte. Nå går det derimot mot lysere tider.

Med april til oktober som høysesong for bedriften, håper daglig leder Martin Solheim på at det snart er «business as usual». Bedriftens permitterte har kommet tilbake, og Solheim har et håp om å få hentet en ny maskin som ble bestilt før Norge ble koronastengt.

– Det føles som vi nå står enda mer samlet. De ansatte som ble permittert, men som nå er tilbake, er med på den dugnaden vi måtte gjøre, sier Solheim. 

Den første i Norge

Det var i 1978 at Martins far, Age Solheim, var på maskinmesse i Tyskland og så en profileringslinje for første gang. Da Alsvåg Plater AS så dagens lys i 1979 i Alsvåg i Øksnes kommune, var det ingen norskeide bedrifter som produserte rulleformet taktekke i Norge.

I dag drives familiebedriften med til sammen syv ansatte på Sortland med Martin Solheim som daglig leder, stebror Håvard H. Wallstad som styremedlem, stemor Lise Bøystad som regnskapsfører og controller og Age Solheim som styreleder. 

– Man må skille mellom snørr og bart for å si det sånn, sier Solheim om å jobbe så tett med familien.

– Man må tørre og prate om ting, si sannheten og ville hverandre godt. Har man den holdningen til det meste, tror jeg det skal gå bra. Det handler om å være ærlige med hverandre.

Flinke til å anerkjenne

Som daglig leder forholder Solheim seg til en enkel filosofi.  

- Du må gi for å få. Den går begge veier og gjelder alle faser i livet, om det er privat eller på jobb. Man må hjelpe hverandre, sier Solheim.  I hverdagen er det de små tingene han legger mest vekt på, som å kjøpe is til de i produksjonen en varm sommerdag, men også milepælene må med.

– Faren min innførte gullklokke til ansatte etter 10 år i bedriften Etter 25 år er det reisegavekort og det tilhører sjeldenhetene i private små -og mellomstore bedrifter da det ikke er sikkert de overlever så lenge. Det handler jo ikke om penger, men det handler om å sette pris på de rundt seg og se de ansatte, understreker Solheim.

Søkte om Medaljen

Så hva skulle de finne på da Lise Bøystad rundet 30 år i bedriften? Da søkte de Det Kongelige Selskap for Norges Vel om tildeling av Medaljen for lang og tro tjeneste. 

– At vi fikk overrekke Medaljen for lang og tro tjeneste til Lise er absolutt en oppmerksomhet hun fortjener og er høyst verdig, sier Solheim.

– Det er få som kjenner bedriften så godt som det hun gjør og derfor har Lise vært en stor ressurs også på mange andre områder for oss disse 30 årene.

Hedret på bursdagen

For jubilanten selv kom Medaljen som en overraskelse, og attpåtil på bursdagen hennes.

– Det var overraskende og hyggelig. Det er alltid hyggelig å bli sett og få anerkjennelse, sier Bøystad. Hun hadde overhodet ingen tanker om å gjøre noe ut av bursdagen sin på grunn av restriksjoner på hvor mange som kunne være samlet.

– Så kom jeg hjem og fikk vite at vi fikk kaffegjester, sier Bøystad som dermed fikk besøk av sønn og stesønn som kom med Medaljen for lang og tro tjeneste og blomster.

Mulighet til å utvikle seg

Når det kommer til å ha rundet 30 år i Alsvåg Plater er det først og fremt gode arbeidskolleger og muligheten til å få utvikle seg som Bøystad setter pris på.

– Det er kanskje det aller viktigste og noe vi alle ønsker oss på arbeidsplassen, sier hun.

Silvia Maria Suh