Alltid i fremste rekke: -Bankkundenes gode hjelper i 44 år

Kjell Dammen ble bankmann ved en tilfeldighet. Nå takker han for seg etter 44 år i banken!

På sin siste arbeidsdag mottok Kjell Medaljen for lang og tro tjeneste. Her står han sammen med ordfører i Aurskog-Høland kommune, Roger Evjen, sin leder Katrin Bråthen og administrerende banksjef, Evy Ann Hagen. Foto: Aurskog Sparebank

63-åringen begynte å jobbe i banken sommeren 1980 som vikar. Etter en periode i militæret på 15 måneder, kom han tilbake til banken. Siden har han blitt der – alltid i fremste rekke – det vil si der kundene treffer banken enten fysisk i kundesenteret eller på telefonen.

- (…) Du føler du hjelper kundene med noe som er viktig for dem. Mange står helt fast og kommer ikke videre. Når du kan hjelpe dem føler du virkelig at du blir satt pris på. 

Han synes banken har bygd opp et svært godt system for å hjelpe kundene sine på en best mulig måte. Kan du ikke løse kundens problem selv, sørger du for å sende vedkommende videre til riktig person.

- Du kan sammenligne det med et fotballag, der en spiller sender pasningen videre til en lagkamerat som sørger for å få ballen i mål, sier han. 

Sjekkheftet for enkelte fungerte som var datidens kredittkort. 

Sjekken

Kjell gikk økonomisk gymnas og syntes økonomi var en interessant karrierevei. Liv Stensrud, som hadde personalansvar og kjente han fra tidligere, hjalp han inn bank-døra. Arbeidet i banken på den tiden innebar mye manuell registrering og blant annet kontroll av sjekker. Sjekkene kom fra Fellesbanken og måtte sorteres og registreres før de ble kjørt opp mot kundenes kontoer.

- Det kunne imidlertid gå lang tid fra en sjekk ble skrevet ut til den ble registrert på kontoen. Og det var ikke helt uvanlig at folk skrev datoer fram i tid for å sikre at det var penger på kontoen deres da sjekken ble registrert i banken. Noen kunne også bruke mer penger enn de hadde, det var jo fullt mulig i sjekkheftenes tidsalder, minnes Kjell som mener sjekkheftet for enkelte fungerte som var datidens kredittkort. 

- Vi hadde en åpen og personlig tilnærming til kundene, så det var viktig å få til samtaler og avtaler for å løse utfordringene, sier han.

Den største forskjellen fra da Kjell begynte til nå, er hastigheten på transaksjoner og kundeservice. 

Nå kan kundene få hjelp umiddelbart. Jeg har hjulpet kunder som har stått fast i Nord Norge eller i Italia og har trengt penger fort.

Tastetabben

Mye manuell jobbing kunne også føre til «katastrofale» feil. Kjell sto selv for en av dem.
- Jeg hadde nok ikke jobbet så lenge så det må ha vært midt på 80-tallet. Vi hadde blant annet lønningslista til kommunen. Lista måtte vi slå inn manuelt på datamaskinen vår. Og det kunne være lange tallrekker som skulle tastes inn, forteller han. Når du satt der og slo inn tall i flere timer, ble man etter hvert veldig kjapp. Noen ganger kanskje litt for kjapp. 

Kjell utførte jobben og gjorde seg ferdig med lønna til de over 600 ansatte i kommunen. Litt utpå ettermiddagen kom det en kunde inn i banken. Han syntes han plutselig hadde så lite penger på kontoen sin.

- Vi måtte selvfølgelig sjekke hva som hadde skjedd. Det viste seg at jeg hadde slått på ut av konto-tasten i stedet for inn. Jeg hadde altså tatt ut et beløp tilsvarende det som skulle settes inn på 612 kontoer. Da ble det hektisk i lokalene til Aurskog Sparebank og en ikke ubetydelig jobb måtte gjøres for å rette opp feilen.

Nå står en ny epoke for tur. Kjell Dammen gleder seg til det også.


Artikkel: Utdrag fra artikkel hos Aurskog Sparebank

Vida Emilie Werner