Rivjernet i Kabelvåg
– Jeg har kalt henne et rivjern noen ganger, mens vaktmesteren vår har kalt henne en traktor. Det sier vel egentlig nesten alt om den innsatsen hun legger ned i arbeidet sitt, sier rektor Jonatan Rask om husmor Liv Berit Sandberg ved Lofoten Folkehøgskole.
I 1979 flyttet Liv Berit Sandberg (65) fra Hurdal til Kabelvåg for å jobbe som husmor på Lofoten Folkehøgskole. Planen var å bo i Kabelvåg og å jobbe på skolen i et par år. Først i august i år sluttet hun, da hadde hun vært 41 år i samme stilling.
Har virkelig utmerket seg
Jonatan Rask, som er rektor på skolen, forteller at han aldri har vært med å takke av noen som har hatt samme jobb i så mange år før. Derfor brukte han mye tid på å tenke ut hvordan han skulle gjøre det på en skikkelig måte. Etter å ha gjort noen Googlesøk kom han over Medaljen for lang og tro tjeneste.
– Da tenkte jeg med en gang at det å overrekke Medaljen til Liv måtte være en markering som lå på riktig nivå, og som ville bli et verdig punktum for innsatsen hennes gjennom et langt arbeidsliv, forklarer han.
– Også syns jeg at det var så fortjent, for Liv har virkelig utmerket seg. Jeg har kalt henne et rivjern noen ganger, mens vaktmesteren vår har kalt henne en traktor. Det sier vel egentlig nesten alt om den innsatsen hun legger ned i arbeidet sitt. Hun har alltid vært en medarbeider som utfører alt hun skal gjøre til punkt og prikke. Ja, det finnes ikke så mange som henne, fortsetter rektoren.
Helt uvitende
Da Liv Berit Sandberg ble ansatt som husmor på slutten av 70-tallet var det som husmor. Denne stillingen, som både innebærer arbeid på kjøkkenet, oppfølging ute på internatet og å lære elevene å vaske, hadde hun helt frem til hun gikk av med pensjon i august i år.
Selve markeringen skjedde i forbindelse med en lunsj som de ansatte på skolen skulle ha etter den såkalte oppstartsuka i august – en uke de ansatte bruker til å gjøre alt klart til elevinnrykket. Liv var invitert til det hun trodde bare skulle være en lang lunsj.
– Jeg ble helt paff da jeg forsto at de var i ferd med å markere at jeg skulle slutte. Og at jeg skulle få Medaljen etter å ha jobbet der hadde jeg ikke tenkt på i mine fjerneste tanker. Men jeg satte veldig stor pris på det, jeg syns det var stort og jeg ble veldig stolt, forteller hun.
En god arbeidsplass
Liv forteller også at hun alltid har trivdes godt på Lofoten Folkehøgskole og at hun stort sett alltid har gledet seg til å gå på jobben. Blant annet har hun likt kontakten hun har fått med elevene.
– Ja, og denne kontakten har nok blitt enda bedre ettersom elevene ble eldre. Da jeg begynte her kom de fleste elevene rett fra ungdomsskolen, men nå er de stort sett ferdig med videregående. Det betyr at de kanskje er 19 eller 20 år gamle, og det er faktisk mye hyggeligere å omgås elever som er litt eldre, sier hun.
Miljø og bærekraft
Vi spør om det er andre ting som har forandret seg i løpet av de 41 årene som hun har jobbet på folkehøgskolen.
– Kjøkkendriften har forandret seg en del. Grunnen er at det er så mye mer fokus på miljø og bærekraft i dag, det gjør at vi er mye mer opptatt av mat enn vi var før. Blant annet at maten helst skal være kortreist – sånt tenkte vi ikke så mye på før, avslutter hun.
Om Lofoten Folkehøgskole
Lofoten Folkehøgskole ligger i Kabelvåg og ble etablert allerede i 1901. Skolen er en internatskole med cirka 110 elever og 25 ansatte. Elevene får undervisning i fag som friluftsliv, foto, demokrati, livsmestring og bærekraft.