Vil bidra inn i samfunnet

Konstituert generalsekretær Karsten Aak i Norges Blindeforbund med Medaljen for lang og tro tjeneste

Konstituert generalsekretær Karsten Aak i Norges Blindeforbund med Medaljen for lang og tro tjeneste

Som konstituert generalsekretær i Norges Blindeforbund og nesten blind selv, vet Karsten Aak at det er et godt stykke igjen til vi har et samfunn der synshemmede blir likestilt som seende. Derfor føltes det fint å få Medaljen for lang og tro tjeneste. - Det forteller at også jeg har bidratt i arbeidslivet og det er jeg stolt av, sier Karsten.

Hadde du klart å bestille en flybillett uten å se? For ikke å snakke om å komme deg til flyplassen, finne riktig gate og gå ombord på flyet? Med familien boende i Åndalsnes har Romsdalingen Karsten Aak pendlet mellom Åndalsnes og Oslo siden han tiltrådte i en stilling ved hovedkontoret i 1997.

- Jeg reiser alene, har nesten ikke skarpsyn og er helt blind når det er mørkt. Gode apper hjelper og så har jeg god orienteringssans og er vant til å ferdes alene. Det er jo av og til en og annen episode når man ikke har syn, men etter at smartteknologien kom har det hjulpet masse, sier Karsten.

Et rikt arbeidsliv

Karsten startet sin yrkeskarriere som stuert på en av Norges største fiskebåter i 1977 for deretter å jobbe sju år i fylkeskommunen med HVPU- reformen, helsevernet for psykisk utviklingshemmede. Siden tok ferden han videre til Norges Blindeforbund som daglig leder av fylkeskontoret i Møre og Romsdal og videre til Oslo. Karsten har hatt flere stillinger ved hovedkontoret. Da han først ble ansatt var det for å jobbe med innsamlingsvirksomheten. Siden har han hatt stillinger som blant annet markedssjef og assisterende generalsekretær og nå som konstituert generalsekretær ut året. Med rundt 310 ansatte har han hektiske dager.

- Jeg har kjøpt meg leilighet som er i nabobygget til der jeg jobber. I min stilling er det jo jobb det handler om når jeg først er i Oslo. Ellers er det å krumme ryggen, og være glad for at jeg har fått et så rikt arbeidsliv som jeg har. Det er ikke alltid det er gitt med en funksjonshemming, sier Karsten.

Ønsker et universelt samfunn

Til tross for at vi bor i et av verdens rikeste land, er det et godt stykke igjen før synshemmede blir likestilt med seende.

- Vi jobber for samfunnsmessig likestilling innen arbeid, utdanning og transport. At samfunnet er universelt og at man klare å komme seg frem og tilbake uten at det er en kamp, sier Karsten.

- Videre ønsker vi at synshemmede blir likestilt som seende og kan være en ressurs. Det er en menneskerett å bidra inn i samfunnet. Likevel ser vi altfor mange unge som havner på uføretrygd før man får prøvd seg i samfunnet, påpeker Karsten. Han synes likevel at han er heldig som har vokst opp som synshemmet i Norge.

- Norges Blindeforbund er engasjert i bistandsprosjekter innenfor solidaritet i Asia og Afrika, og jeg har hatt gleden av å være på prosjektbesøk ved et par anledninger. Jeg ser jo at jeg har vunnet i lotto som har vokt opp i Norge, så jeg skal være takknemlig for det, men vi er på ingen måte i mål med samfunnsmessig likestilling.

Vil være en raus og god arbeidsgiver

Muligheten til å klatre karrierestigen i egen organisasjon er viktig i Norges Blindeforbund. Derfor har de tradisjon for hedring ved både 5-10-20 og 30 års ansettelse der sistnevnte markeres med overrekkelse av Medaljen for lang og tro tjeneste.

- Som tidligere markedssjef vet jeg betydningen av å se andre og si takk til givere, støttespillere og kolleger. Det handler om at alle skal bli sett. Overrekkelse av Medaljen er også en måte å bli sett på og ivaretar og ser våre medarbeidere. Vi ønsker å være en raus og god arbeidsgiver, sier Karsten. Han har hatt gleden av å overrekke Medaljen til mange kolleger opp gjennom årene.

- Det er jo ikke alle som ønsker så stor oppmerksomhet, men det hender det blir noen tårer og historier fra tiden de har jobbet her. Mange har jo hatt ulike jobber opp gjennom årene, sier Karsten. Dersom overrekkelsen er ved hovedkontoret samles de i kantinen der det blir kake og kaffe. Medaljen overrekkes med en gavesjekk og hele seansen blir lagt ut på delingsplattformen Workplace slik at alle kan få se det.

Enklere å gi ros enn å få selv

Og jammen var det ikke Karsten sin tur til å få Medaljen nå nylig.

- Diplomet skal henge på kontoret mitt og Medaljen skal være med på 17. mai dressen min, sier Karsten.

- Jeg begynte jo å tenke på den dagen jeg ble oppringt for å søke på stillingen sentralt her, og så synes jeg det er hyggelig å gi kommentarer og ros til andre. Det er ikke alltid så enkelt å motta ros selv, synes Karsten.

Ingen dag er lik

- Det er mange baller i luften og ingen dag er lik. Jeg prøver å være tilgjengelig for kolleger og jobber med å fornye organisasjonen slik at vi når mål og kan feire sammen. Målbare resultater, ikke bare økonomisk, men at vi gjør hverdagen til blinde og svaksynte bedre, er det jeg ønsker å bli målt på, avslutter Karsten.

Silvia Maria Suh